Estonya E-Vatandaşlığı Nedir?

estonya e-ikamet

Estonya devleti, dünyanın her yerinden girişimciye internet üzerinden vatandaşlık veriyor. Yaratıcı bir iş kurma fikri olan herkes bir kaç adımı tamamlayarak hayallerine yaklaşabiliyor. Türk girişimcilerin takibindeki yeni akım da “Estonya e-vatandaşlığı.” Nasıl Estonya e-vatandaşı olunduğunu, ne sağladığını ve neden bu yolu seçtiklerini sizler için araştırdım.

Nasıl E-Vatandaş olunur? Türkiye’den nasıl Avrupa Birliğinde şirket Kurulur?

Eğer dijital bir iş yapıyorsanız, SaaS ya da danışmanlık olabilir, Estonya E-vatandaşlığını mutlaka incelemelisiniz. Estonya, lokasyon bağımsız şirket kurabilmek için girişimcilere büyük destek sağlıyor. Başvurunuz sonrası alacağınız Digital Identity Card ile dijital bir imzaya kavuşuyorsunuz. Bu imza ise size Avrupa Birliği regülasyonlarına tabi Estonya’da şirket kurabilmenize imkan sağlıyor. Bu kart ile ayrıca dökümanları imzalayabilir, bankacılık işlemleri yapabilir ya da Türkiye’den ulaşamayacağınız bazı ödeme sistemlerine ulaşabilirsiniz.

Faydaları

  • Online şirket kurabilme
  • Çok düşük kurulum maliyetleri
  • Uzaktan şirket yönetebilme olanağı
  • Sıfıra yakın bürokrasi
  • Sadece gelir vergisi
  • Avrupa Birliği şartlarında yasal bir şirket

Vergi Avantajı

Bu kartın en büyük avantajlarından biri ise vergilendirme şartları. Estonya’nın vergi sistemi şu anda dünyadaki en iyi 3. vergi sistemi. Kısaca özetlemek gerekirse kazandıkça vergi ödediğiniz bir sistem var. Yani ülkemizdeki gibi, sizden para kazanmasanız bile vergi isteyen bir sistem yok. Tek vergi yükümlülüğü şirketin kasasından para çıkartırken oluyor. Sadece şirket hesabından para çıkarırken %20 gelir vergisi ödemek durumundasınız. Bunun dışında herhangi bir vergi ödemeniz beklenmiyor.

Başvuru Süreci

Başvurunuzu 100 Euro karşılığında bu linkten yapabilirsiniz. Başvuruda sizden yapacağınız işle ilgili kısa bir metin yazmanız ve temel bilgileriniz ve fotoğrafınız isteniyor. Başvurunuz onaylandıktan sonra kartınızı Ankara’daki Estonya Büyükelçiliğinden almanız gerekiyor. Ankara’da parmak izleriniz alındıktan sonra E-Residency kartınızı teslim alabiliyorsunuz. Başvurudan sonra 6–7 hafta içerisinde kart Ankara’ya gelmiş oluyor. Kartla beraber size bir zarf içersinde PIN kodunuz ve Card Reader’ınız teslim ediliyor. Card Reader’a kartınızı takıp bilgisayara taktığınız anda bilgilerinizi görebilir ve ikinci aşama şirket kurma sürecine başlayabilirsiniz.

Şirket Kurma Süreci

Şirket kurmak Estonya’da sadece 18 dakika sürüyor (Dünya Rekoru). Şirket kurmak için bir adres göstermeniz yeterli. Bu adresi temin edebilmek için de farklı şirketler var. Bunlar zaten e-residency’nin kendi sitesinde listelenmiş.

Banka Hesabı

Bir de banka hesabınız olması gerekiyor. Bunun için ise 3 bankadan birini seçmeniz gerekiyor. LHVSwedbank, ve SEB bankalarından biri ile çalışabilirsiniz. Şu an banka hesabı açmak için yüz yüze bir görüşme yapmak gerekiyor ama yakın bir süre içerisinde bu da Skype üzerinden gerçekleşebilecek. Bunun için yasa değişikliği tamamlandı.