Korona Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2019-nCoV olarak adlandırılan ve aynı zamanda Vuhan koronavirüsü, Vuhan deniz ürünleri pazarı zatürre virüsü ve Vuhan zatürresi olarak da bilinen ve pozitif yönelimli ve tek iplikçikli RNA virüsü olan yeni koronavirüs, ilk olarak 2019’da bildirildi. Virüsün insandan insana bulaştığı ve Çin’den başka diğer ülkelerden gelen raporlar sonucu bulaşma hızının 2020 yılının Ocak ayı ortalarında daha da hızlandığı görülmüştür.[4] Virüs, 2019-2020 Vuhan zatürre salgını sırasında zatürre olan bir hastada, pozitif bir örnek üzerinde yapılan nükleik asit testinden sonra genomik olarak dizildi.

Virüsün kuluçka dönemi (bulaşmasından semptomların oluşmaya başladığı süre) 2 ile 14 gün arasındadır ve bu dönemde de virüs bulaşıcıdır.
Ocak 2020’de, salgını araştıran sağlık komisyonu ekibi başkanı Zhong Nanshan’a göre Çin’in Guangdong eyaleti’nde, insandan insana bulaşma doğrulandı.[10] Şu anda yeni virüs için spesifik bir tedavi mevcut değildir, ancak mevcut anti-virallerin kullanılabilme ihtimali olabilir.

Bildirilen semptomlar vakaların %90’ında ateş, %80’in de yorgunluk ve kuru öksürük, %20’sinde nefes darlığı ve %15’inde solunum sıkıntısı içeriyordu. Göğüs röntgeni her iki akciğerde de belirti vermiştir. Hayati belirtiler hastaneye yatırılanların kabulü sırasında genellikle kararlıydı. Kan testleri genellikle düşük beyaz kan hücresi sayımı göstermiştir.

Çin’in Vuhan bölgesinde 2019 yılında 2019-nCoV ilk olarak ortaya çıktı. Hızlı bir şekilde diğer bölgelere ve diğer ülkelere yayıldı.