Teknosa 4 yılın sonunda kara geçti.

teknosa_kar

Teknolojik ve elektronik ürünleri takip eden kişiler olarak bu ürünleri ülkemize getiren ve bizlere sunan mağazaları da takip etmek durumunda kalıyoruz.

Bildiğiniz gibi Teknosa bu alandaki yerli ve büyük mağazalardan bitanesi. İsmindeki SA dan da anlaşılacağı üzere Sabancı Holding’in bünyesinde olan bir şirket. Viral ve TV Reklamları, kurumsal rengi, duruşu ve satış stratejileri ile hemen hemen herkesin beyninde yer edinmiş bir marka.

Bende nacizane girişimci ve yatırım alanlarına ilgi duyan biri olarak 2012 yılında Teknosa’nın halka arz hisselerine yatırım yapma kararı aldım. Basında çıkanlar gibi talep edenlerin taleplerinin yarısına karşılık verildi. Bana da talebimin yarısı kadar hisse verildi. Şu an Teknosa’nın bir hissedarı olarak Genel Kurul toplantılarına, yönetim kurulu kararlarının alındığı toplantılara katılma hakkım mevcut. Sürekli bu toplantılar için mail ve mesajlar almaktayım. Gittiniz mi diye soruyorsanız?  Hayır !
Ancak  bu durum bana Teknosa için alınacak kararları herkesten önce öğrenme ve gelir gider tablolarına tam olarak ulaşma imkanı sağladı. Mesela 2016 yılında mağaza kapatma kararları herkesten önce bizimle paylaşıldı.

Koç Holding kadar kurumsallaşamamış olsa bile güçlü bir grup olan Sabancı Holding bünyesinde olmanın verdiği rahatlıkla Teknosa; ilk bir kaç yılında kar elde etmiş gibi göründü. Ancak aldığımız bilgiler bu yönde değildi.  Son 4 yıldır ise ciddi zararlarla boğuştuğu açık açık ortada. 2016 yılını 160 Milyon TL gibi bir zararla kapatan Teknosa’nın kapanması bile gündeme gelmişti. Kısacası son 4 yılına bakarsak sadece 2017 yılında kara geçmiş gözüküyor.

  • 2014 – 20 Milyon TL Zarar
  • 2015 – 95 Milyon TL Zarar
  • 2016 – 160 Milyon TL Zarar
  • 2017 – 20 Milyon TL Kar

Peki bu nasıl oldu. Bu kadar büyük bir gruba bağlı, devasa pazarlama bütçelerine sahip ve her türlü imkanları kullanabilen bir şirket bu kadar üst üste nasıl zarar etti. Büyük bir grup bünyesinde olmasaydı Teknosa var olmaya devam edebilir miydi? Zarar edilen yıllardaki hangi kararlar zarar etme sebepleriydi? Alınan kararlar ileri dönük ise risk ne kadardı?

Bu tablo bir yandan ülkemizde ticaret yapmanın artık çok zorlaştığını gösterirken, diğer yandan da azmin, istikrarın ve kararlı olmanın eninde sonunda başarıya götüreceğini göstermektedir. 2016 yılında ciddi zarar eden bir kurumun -kapanması bile gündeme gelmişken- yönetim kurulunun aldığı kararlar tabi ki endişe verici olarak nitelendirildi. Ama 50 yılın üstünde perakende sektöründe dünya liderleri arasında yer almış Carrefour gibi bir perakende markası ile ortaklık yapmamın verdiği tecrübe ile Teknosa üzerindeki yapılanma olumlu şekilde tamamlandı. Mağaza kapama ile alınan kararlar, kemer sıkma politikaları, ürün fiyatlandırmaları o yıl içerisinde ciddi sorunlara sebep oldu. Ama dik bir duruşla ve kendinden emin olarak aldıkları kararlarla yoluna devam eden Teknosa nihayet sonunda kara geçebildi. Gereksiz maliyetleri kısarak ciro üzerinden dünya çapında geleneksel hale gelmiş Aylık maximum kira = Ciro x 15% oranına geçiş yaptı.

Teknosa yönetimi bundan sonraki mağazalaşma süreçlerini ve stratejilerini, tüketici davranışlarına odaklı, yüksek kira maliyeti olmayan ve daha küçük/pratik mağaza konseptleri ile geliştirmeyi ve büyütmeyi planlıyor.